Elk jaar sterven bijna een half miljoen vrouwen aan borstkanker

Elk jaar sterven bijna een half miljoen vrouwen aan borstkanker

Jaarlijks wordt bij een half miljoen vrouwen borstkanker vastgesteld

In de strijd tegen borstkanker is een belangrijke rol weggelegd voor Herceptin, een geneesmiddel dat door het Zwitserse Roche werd ontwikkeld. Dit medicijn werd in 1998 goedgekeurd voor commercialisatie en realiseerde vorig jaar een omzet van 5,30 miljard Zwitserse frank. Daarmee is Herceptin het op twee na meest succesvolle medicijn van Roche, alleen Rituxan en Avastin verkopen beter.

In ongeveer 25% van de gevallen duikt er bij de gevallen van borstkanker het proteïne HER2 op, dat zich vasthecht aan de oppervlakte van de kankercellen. HER2 biedt de kankercellen de kans om zich sneller te vermenigvuldigen. Herceptin bindt de strijd aan met HER2 zonder dat de cel zelf wordt gedood. Hier ligt meteen het grote succes van dit geneesmiddel weggelegd.  

De keerzijde van de medaille is dat aan HER2 neveneffecten verbonden zijn, die de behandeling van borstkanker tot zo’n pijnlijke zaak maken. Daarom wordt er aan een haastig tempo gezocht naar medicijnen die in combinatie met Herceptin kunnen worden gebruikt en die de neveneffecten deels of volledig uitschakelen. Mooi meegenomen is wanneer die geneesmiddelen ook nog eens de strijd tegen de kanker zelf helpen voeren.

De aandoening blijft, ondanks de geboekte vooruitgang, uitermate gevaarlijk. Elk jaar sterven bijna een half miljoen vrouwen aan borstkanker, zo blijkt uit de cijfers die werden verstrekt door het International Agency for Research on Cancer in Lyon. Daarmee is kanker met voorsprong de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen.

 Jaarlijks wordt bij een half miljoen vrouwen borstkanker vastgesteld en dat aantal ligt waarschijnlijk nog beduidend hoger omdat de aandoening als dusdanig niet altijd wordt erkend in sommige landen uit de derde wereld. De trend is bovendien nog altijd stijgend, zodat extra waakzaamheid geboden is. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kansen op een succesvolle behandeling zijn.

Syndicatie