Eerste medicijn op komst dat longkanker bestrijdt door versterking afweersysteem?

Eerste medicijn op komst dat longkanker bestrijdt door versterking afweersysteem?

TG4010 van Transgene kan nieuw front openen in strijd tegen longkanker

Is er een eerste medicijn op komst dat longkanker bestrijdt door de versterking van het afweersysteem? Het zou kunnen van wel, hoewel het natuurlijk nog te vroeg is om al victorie te kraaien. TG4010 van Transgene kan echter een nieuw front openen in de strijd tegen longkanker. Het vaccin bevindt zich nog in de testfase, maar wat we tot dusver hebben gezien ziet er veelbelovend uit.

Transgene is een geneesmiddel dat wordt ontwikkeld door Transgene, het bedrijf dat eigendom is van de Fransman Alain Merieux. Transgene heeft echter nog altijd extra geld nodig om de testen verder af te werken. Het zou gaan om enkele tientallen miljoenen euro's die nodig zijn om een test met ongeveer 1.000 patiënten af te werken.

Het bedrijf is op zoek naar een grote farmaceutische partner voor de verdere ontwikkeling van TG4010, maar de kans dat die wordt gevonden is aanzienlijk toegenomen nadat de Amerikaanse toezichthouders de molecule de fast-track status hebben toegekend. Dat betekent dat de testen versneld mogen worden afgewerkt, dit omdat het nieuwe geneesmiddel betere kansen biedt dan de al bestaande geneesmiddelen.

TG4010 heeft in de testen de gemiddelde overlevingstijd van de proefpersonen met ongeveer zes maanden verlengd. Het betrof telkens personen met een normaal afweersysteem. Twee keer zoveel patiënten reageerden positief op het medicijn in vergelijking met patiënten die alleen maar chemotherapie kregen. Dat maakt dat het geneesmiddel het beste kan worden dat op dit moment in de strijd tegen longkanker beschikbaar is.

Uiteraard kan TG4010 een grote toekoms tegemoet gaan wanneer mocht blijken dat het geneesmiddel inderdaad doet wat ervan wordt verwacht. Heel wat grote farmaceutische bedrijven, waaronder Pfizer en Novartis hebben al interesse laten blijken om de rechten op TG4010 over te kopen. Het is voorlopig echter nog wachten op meer testresultaten voor het medicijn.

De vraag is wanneer TG4010 op de markt kan worden gebracht? Daar kan nog wel wat tijd overgaan, want na het doorlopen van de testfasen moet de goedkeuring voor commercialisatie nog worden aangevraagd. Die kan nog wel enkele maanden op zich laten wachten. De verwachtingen met TG4010 zijn uiteraard hooggespannen, want het zou wel eens kunnen dat dankzij TG4010 de strijd tegen longkanker op een heel andere manier kan worden gevoerd. Toch is het nog vroeg om al victorie te kraaien, TG4010 moet inderdaad zijn werkzaamheid nog bewijzen.

Syndicatie