Marihuana (en andere cannabisproducten) kunnen doorbraak forceren in strijd tegen kanker

Marihuana (en andere cannabisproducten) kunnen doorbraak forceren in strijd tegen kanker

Weed kan ook pijn en verschillende vormen van ontstekingen helpen bestrijden

De Amerikaanse wetenschapper Kevin McKernan heeft het volledige genoom van de cannabis-plan in beeld gebracht. Dat kostte hem een investering van niet meer dan 200.000 frank, maar de resultaten van zijn onderzoek zijn verbazingwekkend. Marihuana en andere cannabis-derivaten kunnen waarschijnlijk ingezet worden in de strijd tegen een aantal ziekten.

Medicinal Genomics, het bedrijf van Kevin McKernan, maakte de resultaten van het onderzoek bekend via Amazon.com Inc. (AMZN)’s EC2 cloud- computing systeem. Het betreft een voorlopige versie van het genoom, een volledige versie zal op een later tijdstip in een medisch journal worden gepubliceerd. Aan die volledige versie wordt momenteel nog gewerkt.

Richard Gibbs, directeur van het Human Genome Sequencing Center bij het Baylor College of Medicine in het Amerikaanse Houston, spreekt van een doorbraak die erg beloftevol is. De ontdekking van McKernan is vanzelfsprekend niet van belang voor de drugindustrie, maar wel voor de farmacologie. Cannabis sativa is namelijk een plant waar heel wat medische eigenschappen aan toegedicht worden.

Marihuana (of andere cannabisproducten) kunnen bijvoorbeeld een doorbraak helpen forceren in de strijd tegen kanker. Het wordt nu mogelijk om de structuur van de plant zo te wijzigen dat vooral de medische aspecten op de voorgrond komen, dit ten koste van het louter gebruik van de plant als genotsmiddel. Momenteel wordt cannabis vooral gekweekt voor de aanmaak van marihuana, weed, hasjolie enzovoort.

Weed kan ook pijn en verschillende vormen van ontstekingen helpen bestreden. Bedrijven als het Engelse GW Pharmaceuticals Plc ontwikkelen al medicijnen op basis van cannabis sativa, maar de zoektocht naar meer en betere geneesmiddelen kan nu geïntensifieerd worden. Sativex van GWP wordt al gebruikt bij spiersamentrekkingen gerelateerd aan multiple sclerosis, maar McKernan stelde vast dat cannabis de tumors bij ratten kan doen slinken. Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd.

Syndicatie