PSA van meer dan 4 hoeft niet altijd op prostaatkanker te wijzen

PSA van meer dan 4 hoeft niet altijd op prostaatkanker te wijzen

PSA niet altijd doorslaggend bij het bepalen al dan niet hebben van prostaatkanker

Het prostaat specifiek antigeen (afgekort PSA) wordt vaak geassocieerd met prostaatkanker. Dit antigeen beschikt over de capaciteit voor het afbreken van eiwitten en hiermee zorgt voor vervloeing van sperma. Hiermee zal meteen de band duidelijk zijn tussen het wegnemen van de prostaat en het opduiken van erectieproblemen.

Volgens recent onderzoek zou 20% van de mannen die in het geval van prostaatkanker een medische ingreep ondergingen (het wegnemen van de prostaat met andere woorden) last hebben van problemen. Dat kan inderdaad onvruchtbaarheid zijn of erectieproblemen, maar bijvoorbeeld ook incontinentie. Het ligt voor de hand dat zeer omzichtig moet omgesprongen worden met chirurgisch ingrijpen in geval van een hoge PSA.

Wat is een normaal PSA gehalte? De vraag stellen is makkelijker dan het antwoord geven. Timothy Wilt, researcher aan het Amerikaans Center for Chronic Disease Outcomes Research  bij het Minneapolis Veterans Affairs Health Care System, wijst er op dat tot 4 nanogram  per milliliter er niets aan de hand is. Het meten van PSA gebeurt via een bloedtest.

Een PSA van meer dan 4 hoeft niet altijd op prostaatkanker te wijzen. Het probleem is namelijk dat het PSA toeneemt naarmate iemand ouder wordt. Sommige onderzoekers wijzen er op dat het gevaarlijk blijft van op basis van het PSA beslissingen te treffen over al dan niet opereren bij iemand die aan prostaatkanker lijdt.

PSA is niet altijd doorslaggend bij het bepalen al dan niet hebben van prostaatkanker. Er bestaan verschillende vormen van prostaatkanker, waarbij de rol van PSA niet altijd even belangrijk. Daarnaast kunnen ook andere oorzaken, zoals een ontsteking van de prostaat, verantwoordelijk zijn voor de verhoging van de PSA. Daarom moet bij het maken van de diagnose altijd met verschillende factoren rekening worden gehouden.

Syndicatie